ipartelep mondja

Tudatosan szegényíti el a társadalmat a kormány, vagy csak kontár?

2012. június 25. 14:01 - ipartelep

Avagy, válasz a Népszava körkérdésére.

A fenti kérdésre a Népszavában találhatóak meg a különféle megkérdezett szakértők válaszai (a kérdés a Népszava körkérdése volt), általában igen leegyszerűsítve, pár  mondatban. Mivel nekem ez a kérdés megtetszett, e helyütt válaszolok rá én is.

Először is, az jut az eszembe, hogy a kérdésben sugallt "kizáró vagy", ugyan miért ne lehetne "megengedő vagy"? Hogy érthető legyek: A kérdésben foglalt választási lehetőségek közül a kizáró vagy szerint csak az egyik lehet igaz, míg a megengedő vagy szerint akár mindkettő is (a diszjunkció csak akkor hamis, ha a vagy-al összekapcsolt mindkét állítás hamis). Nekem jobban tetszik a kérdés úgy, ha megengedő vagy-ot alkalmazunk benne. Ugyanis, simán lehet olyan helyzet, hogy tudatosan szegényíti el a társadalmat (bár csak a tudatosság bizonyos korlátozott értelmében - a Fideszes tudat másmilyen mint a normális emberek tudata - lásd lejjebb), másrészt kontár is. És e között a két tényező között semmiféle ellentmondás sincs, igaz, feltétlenül nem is következményei egymásnak.

No most nézzük részleteiben. Hogy miért kontár a kormány, azzal sokat nem kell foglalkozni. Egyszerűen azért, mert ostobák, és nem értenek ahhoz, amihez érteniük kellene (ez utóbbi a kontárság lényege). Igaziból mi már csak az "eredményeiket" látjuk, és nem az indítékaikat, vagy a cselekedeteik okait. Emiatt aztán pontosan azt sem lehet megítélni, amit a mezei pógár úgy fejez ki, hogy "ezek maguktól ilyen hülyék, vagy szednek rá valamit?" És ez eléggé pontos látlelet. Ugyanis az ilyen fokú bornírtságnak, hozzá nem értésnek két oka lehet. Az egyik a szimpla ostobaság, a másik a tudatos rosszindulat. És igen, jól gondolod olvasóm e kettő között sem a kizáró vagy a kapcsolat, hanem a megengedő: Mindkettő lehet egyszerre. És valóban: Nagyon úgy tűnik, hogy az Orbán kormány cselekedeteinek a mozgatója mindkettő egyszerre: Nem csak ostobák, de még tudatos rosszhiszeműséggel is teszik amit tesznek. És közben kifele az a cinikus mosoly... ismerjük ezt is, ugye?

De vajon miért jó a kormánynak az, ha elszegényíti a nép tömegeit? És mennyire tudatos nála ez az elszegényítés? Mit jelent a tudatosság? Itt a "tudatosság" is kettéválik: Egyrészt van a szándék, a cél, másrészt meg a felismerés, a konstatálás, a tények megállapítása. Vajon az is a direkt célja az Orbán kormánynak, hogy elszegényítse a társadalom nagyobb részét? Én azt hiszem, hogy nekik ilyen céljaik (a direkt cél értelmében - lásd fentebb) talán nincsenek. Azt hiszem, hogy ezzel kapcsolatban nekik nincsen semmiféle céljuk. Ugyanis ők egyszerűen nem foglalkoznak a szegény emberekkel a "társadalom aljával" (akik már a felét alkotják az egésznek), ez a tömeg egyszerűen nem létezik számukra, nem tényező. Tudomást sem vesznek róla, és meg kell hogy mondjam, ezt teljesen "jogosan teszik", hiszen ők - a nagyon közkeletű vélekedés ellenében, hogy valamiféle "bolsevik" párt lennének (bár bizonyos jegyeket hordoznak magukon) - egy echte jobboldali, konzervatív párt. (Természetesen minden egyes valódi párt vegyes értékrendet hordoz, ezért egy csak kételemű skálán (bal-jobb) nagyfokú leegyszerűsítés nélkül nem lehet besorolni.) A lényeg az, hogy Orbánt (gyakorlatilag Orbán a párt, és a kormány, tehát felesleges Fideszről beszélni) nem érdeklik a szegények. Őt valójában a gazdagok sem érdeklik, csak azok a gazdagok, akik közel állnak hozzá, akiktől kapott valamit, akiknek tartozik, akikkel valamiféle kapcsolatban van. Igen, pontosan (hallom a gondolatotokat): A Simicska-féle oligarchák, akik folyamatosan, a kertek alatt talicskázzák ki az ország vagyonát már régóta, most is, és még ki tudja meddig. mert a fiúk ugyan maguktól nem fognak leállni, ezt biztosra vehetitek.

No de eltértem a tárgytól. Aki ma Magyarországon nem tudja, hogy az Orbán-Simicska maffia mit művel, az vagy gyakorló idióta (2/3-os fülkeforradalmár), vagy maga is tagja a maffiának -legalább seggnyaló minőségben. A lényeg ezzel (a kérdéssel) kapcsolatban az, hogy Orbánnak el sem jut a tudatáig, hogy ő elszegényíti a népet, és ha véletlenül, valami csoda folytán ilyen híreket kapna, akkor egyrészt nem hinné azt el, másrészt meg csak legyintene rá, és cinikusan röhögne egyet a Simicska komájával. Hiszen amaz (a Simicska) jól tudja, hogy ez (az ország gazdasága, de főleg az elosztás) véges összegű játék, ha valaki sokat kivesz, a többinek kevesebb jut. Pont ez a céljuk, a sok kiszedése.

Így hát barátaim, a kérdésre, immár összefoglalóan, a következő a válasz: A kormány a társadalom elszegényítése témában annyira tudatlan mint egy ma született bárány. Egyszerűen azt sem tudják, hogy mit tesznek, de ez nem is érdekli őket a legkisebb mértékben sem. És végtelenül kontárok, hozzá nem értőek, ezen felül rosszindulatú, és rosszhiszemű gazemberek is.

Azt hiszem, a Népszava által megkérdezett szakértőknek ezt kellett volna válaszolniuk a kérdésre, és akkor én nem éreztem volna ingerenciát, hogy én válaszoljam meg.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ipartelep.blog.hu/api/trackback/id/tr234609936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2016.11.13. 11:23:24

"csak azok a gazdagok, akik közel állnak hozzá"
"véges összegű játék, ha valaki sokat kivesz, a többinek kevesebb jut"
Megengedő vagy. Egy konkrét példával:
Van egy bizonyos oligarcha, cége exportra gyárt és jól megy a szekér. A "jól megy" több összetevőből áll össze. Egyrészt a cégvezető/tulajdonos a szakmai részhez is nagyon ért, azonfelül jó képességű menedzser (a "jó képességű" itt gazdasági értelemben).
Másrészt vannak magyarisztáni elemek a folyamatban.
Ha a hatósági ellenőrzés másoknál komoly bírság (a kontárságból adódóan büntetéscentrikus-büntetésfétises hatóságok), neki viszont ennek töredékszázalékába kerül néhány boríték, az előny.
Ha "jókor" időzítődik a megrendelők általi fizetés akkor csak az árfolyamkülönbözet százmilliókat jelent pluszban, évente akár többször, az egyébként is nyereséges tranzakción.
A rabszolgák olcsó tartását is megkönnyíti ha nincs erőfeszítés a meglévő törvények betartatására sem (hihetetlenül passzoló illusztráció: az "Elysium" c filmben a főszereplő munkahelyi balesete).
Fejlesztéseknél a pályázati pénzek hasonlóan.
Tehát a jó barátság több pénzt hoz a konyhára mint amennyit költeni kell rá.
süti beállítások módosítása