ipartelep mondja

Politika és hit

2012. január 11. 11:07 - ipartelep

Sajnos (vagy nem) a gépszíj néha elkapja az embert, és olyankor nehéz megállnia, hogy az éppen nagyon aktuális, levegőben lógó témáról ne írjon. Ez ma, a politikai helyzet. Én is írok róla, mert van véleményem. De nem általában írok, hanem egy konkrét aspektusáról. Az pedig a politikai pártokhoz való ragaszkodás jelensége.

Amikor olvasgatom az elemzéseket, feltűnik, hogy az elemzők úgy kezelik a pártok népszerűségi mutatóit, mintha azok valamiféle racionális értékválasztások függvényei lennének. Vagyis azt hiszik, feltételezik (az elemzők), hogy a nép, a tömegek, majd az alapján fognak dönteni, vagy egyáltalán, az alapján választanak egy pártot, hogy az a párt konkrétan mit tett, és tesz. Azt gondolom, ez a tömegek viszonylatában tévedés, ez az elképzelés legfeljebb is csak kevés ember érték- és pártválasztását határozza meg. Ezek az elemzők még csodálkozni is szoktak olyankor, amikor egy-egy párt csudálatos módon leszerepel, mindent rosszul csinál, amit csak lehet elront, és mégis, továbbra is tömegek állnak mögötte. Vajon miért van ez?

Erre a következő a válasz: Az emberek nagy többsége akar, és szeret hinni valamiben. "Természetesen" főleg a transzcendensben szeretnek hinni (azt olyan biztonságosnak, és cáfolhatatlannak gondolják), de materiálisabb hitek is vannak. Ha az ember egyszer elkezd hinni valamiben (bármi is legyen az), akkor onnantól automatikusan érzelmeket is kapcsol a hitének tárgyához. Mégpedig - nyilván-, pozitív érzelmeket. Vagyis szeretni kezdi azt, amiben hisz. Ez persze egyfajta önigazoló gesztus is, hiszen az erős kognitív disszonanciát váltana ki, ha valami olyasmiben hinne, amit nem szeret, amitől idegenkedik. Továbbá működik az ellenféllel szembeni összezárás, és szembenállás is. Sőt, kiélezettebb helyzetekben az "aki nincs velük, az ellenük" is... Jó példa az ilyen "kézzel foghatóbb" hitre a sportrajongóké. A focidrukkerek akkor is kitartanak a csapatuk mellett, ha az huzamosan rosszul szerepel. Ki látott már olyan Fradi drukkert, aki átállt a Dózsához? No ugyanez megy a politikai pártok drukkereivel is, ha ennyire tiszta formában talán nem is. Esetükben a "b-közép", a kemény mag azokat a szavazókat jelenti, akik tűzön vízen is kitartanak, bármit csinál a pártjuk.

Érdekes lenne megnézni, hogy az egyes politikai oldalak támogatói között mennyi az ilyen indíttatású "szurkoló". Igaz erre mindenféle külön felmérés nélkül is ismerjük a választ: A jobboldal "szurkolói" a többieknél sokkal szilárdabbak, és fanatikusabbak a hitükben.

Vagyis hiábavaló abban reménykedni, hogy a Fidesz támogatottsága elfogy. Egy határig le tud kopni, de ott aztán már megáll, és az ott is kitartó támogatóik akkor se állnak el mellőlük ha, - ahogy népiesen mondják- cigánygyerekek potyognak az égből, és még kevésbé állnak más politikai erő mellé.

Végső soron, a hithez kapcsolódó érzelmi beállítódást, szálakat, csak az idő, vagy tényleg nagyon súlyos traumák tudják kikezdeni. Racionális érvek, rábeszélés ugyanúgy nem, mint ahogy az a transzcendens hit (istenhit) hatásos kritikájában, vagy lebontásában sem működik.

komment
Címkék: politika hit

A bejegyzés trackback címe:

https://ipartelep.blog.hu/api/trackback/id/tr163536433

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ipsos: Rekordon a pártoktól elfordulók aránya 2012.01.12. 11:48:02

Az Ipsos januári kutatása szerint soha nem látott arányban, 54-ről 57 százalékra nőtt a pártoktól elfordulók aránya. A Fidesz támogatottsága már csak 16 százalék az összes választó körében. Az MSZP az ötvenes korosztályban utolérte a Fideszt. A megkérdeze…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása