ipartelep mondja

A filozófia értelme.

2012. január 11. 15:00 - ipartelep

Hogyan lehet egyáltalán értelme neki? Mit jelent, hogy értelme van (ha van)? Ezek nem triviális kérdések. A filozófia egésze nem triviális, vagyis nem közönséges, magától értetődő, közismert. Ha az lenne, akkor az a rengeteg okos ember, akikről ez ügyben tanulunk az iskolában, hiábavalóan foglalkozott volna olyan dolgokkal, amiket mindenki tud. A filozófusok nyilvánvalóan olyasmikkel foglalkoznak, amiket nem tud mindenki. Sőt, úgy tűnik, egészen sötét, elvont, rejtélyes dolgokkal foglalkoznak, olyasmikkel, amiket csak nagyon kevesen értenek.

No de mik ezek a dolgok? Egy iskolás meghatározás szerint a filozófia a dolgok legáltalánosabb törvényszerűségeinek tudományos igényű magyarázata. Amennyiben észben tartjuk, hogy a filozófia nem tudomány, (legalábbis a szó rendszertani értelmében) hanem valami más, akkor ez elég jó meghatározás. Persze elég szegény meghatározás is, hiszen egy bonyolult dolgot jól csak bonyolult módon lehet leírni. Tehát mi a filozófia, ha nem tudomány, és mivel foglalkozik?

Leginkább olyasmivel foglakozik, amivel más diszciplínák nem foglalkoznak. A kezdet kezdetén a szisztematikus gondolkodás hajnalán, úgy tartják, hogy szinte minden filozófia volt. Aztán ebből nőttek ki, váltak le a szaktudományok. Ahogy egy-egy ilyen szaktudományt egyre egzaktabb módon tudtak művelni, ahogy specializálódott, úgy vált el a filozófiától. Nem csak a természettudományos diszciplínákra áll ez - azoknál feltűnőbb a jelenség - hanem a társadalom- vagy embertudományokra is. Mi marad így a filozófiának, ha minden témát elhappol előle egy-egy szaktudomány? Ez egy jó kérdés. De úgy tűnik, hogy bizonyos makacs témák, és problémák igen sokáig kitartanak úgy, hogy nem kerül megoldásuk. A filozófusok akár évezredekig is rágódnak rajtuk, egyik ezt gondol róla, a másik azt, és mégsem jutnak közös nevezőre. Hogy lehet ez? Ez úgy lehet, hogy a filozófia fő problémái nem közvetlenül a világ dolgaival, vagy eseményeivel, vagy jelenségeivel foglalkoznak. A dolgokat, eseményeket, és jelenségeket már a szaktudományok vizsgálják. Mégpedig olyan objektív és egzakt (változóan egzakt) módszerekkel, amelyekkel elvileg, és sokszor gyakorlatilag is igazolható egy egy elmélet, vagy feltevés helyessége, vagyis a valóságnak való megfelelése. Mert ott a valóság az valami objektív, "kézzel fogható" dolog (a természettudományok esetében biztosan). No de mi a filozófia valósága, miről beszél a filozófia? Röviden szólva, azokról a fogalmakról, amelyek nagyon elvont módon leírják ennek a valóságnak (csak egy valóság van!) a viszonyait.

A tudományoknak a tárgyuk szerint két fajtája van: Az első a világ dolgait felfedezi, a második feltalál dolgokat. Az elsőre példa az összes természettudomány, és kevésbé egyértelmű módon, és kevertebben, de a társadalomtudományok is. A másodikra példa a matematika, a logika, és bármely olyan elméleti diszciplína, ami nem a külvilágra referál, nem abból indul ki, hanem bizonyos, a rendszerén belül igaznak elfogadott alapfeltevések után egy deduktív rendszert épít fel. Hogy, hol lehet elhelyezni itt a filozófiát?

Bonyolítja a dolgot, hogy a filozófiának tradicionálisan ma is számos diszciplínája van, amelyek már eléggé jól szétváltak egymástól, specializálódtak, de még mindig filozófiának számítanak. ilyenek az etika, a logika, az ismeretelmélet, az esztétika, és ízlés szerint még több is. De nézhetjük úgy is a dolgot, hogy a fent említettek már különváltak. Ebben az esetben egyetlen egy filozófiai diszciplína marad: a metafizika.

Na most, a metafizika szó már önmagában súlyos ballasztokat cipel. Ugyanis van neki néhány olyan konnotációja, amelyek félrevezetőek, nem is filozófiaiak, és egyébként is inkább érzelmeket gerjesztenek, mintsem racionális érveket. Ugyanis ha a metafizikát úgy értjük, mint valamely "fizikán túli" világról szóló leírást, akkor jogos a felvetés, hogy ilyen világ nincs is, senki, sosem mutatott, igazolt ilyet, és értelmetlen erről beszélni is. Sajnos a metafizika szó szó szerinti értelme valóban ezt vonja maga után, de a szó annyira meggyökeresedett és használatos a filozófiában, hogy megkerülhetetlen. Én más értelemben beszélek metafizikáról: Egyszerűen szólva, mindazon témák gyűjteménye, ami nem csak a szaktudományok, hanem a belső specializálódott filozófiai diszciplínák "levonása" után is megmarad a filozófiának. Ezen témák nagy része (talán mind) eléggé homályos, elvont, bonyolult, néha nehezen érthető, vagy definiálható, de hát pont ezért, és ettől filozófia ez.

No de visszatérve a felfedez, vagy kitalál kérdésre. Azt hiszem, is is. A filozófia valahogy mindkettőt csinálja: Egyrészt a világ működésének, a dolgok tulajdonságainak, és viszonyainak nagyon elvont absztrakcióit ismeri fel (fedezi fel), másrészt meg kitalál, kidolgoz olyan eljárásokat, amelyek megkönnyítik ezt a felfedezést (a formális logika másról sem szól, csak erről, amennyiben azt - akárcsak a matematikát -) nem egy haszontalan játékszernek gondoljuk, hanem egy valamire alkalmazható eszköznek, szerszámnak.

Tehát végül is, mi a filozófia értelme? Egyszerűen szólva az, hogy olyan szinten, módon, és formában gondolkodik a világ elvont dolgairól, amit rajta kívül semmilyen más tudomány nem tud megtenni. A filozófia lehet hogy nem nagyon fontos abban az értelemben, amely értelemben pl a napi életszükségletek kielégítése fontos. Talán még a napi szórakozásnál, a jó közérzet megteremtésénél is kevésbé fontos (bár a filozófia művelése tud jó közérzetet teremteni). De az biztos, hogy a filozófia maga egy szükségszerűen kialakult tudomány. Ha nem lenne nem hogy ki kellene találni, hanem ki lenne találva. Mert az emberi értelem (és nyilvánvalóan bármilyen értelem) velejárója az, hogy a lehető legabsztraktabb szinten is vizsgálja a világot.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ipartelep.blog.hu/api/trackback/id/tr643536882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szemet 2012.06.26. 22:34:21

Jó a blogod.

Aki a filozófia értelmetlenségét vallja az nem filozofálgathat a kérdésről anélkül hogy mellette felvállalná: értelmetlenségekbe öli az idejét. Ezért az ilyesmi elég ritka. ;)
Nem filozofálni viszont lehetséges, pl. bizonyos szerveződési szint alatti állatokról feltételezhetjük hogy nem filozofálnak, de annak értékelése hogy ez értelmes dolog-e részükről elég szubjektív.

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2012.06.26. 23:29:10

@szemet:
Kösz a tetszésnyilvánítást.
Inkább csak morfondírozok, hangosan gondolkodom, különféle dolgokon. Az én felfogásomban a filozófia nem csak valamely speciális tárgyról, témáról szóló diskurzus, hanem egyfajta gondolkodásmód, megközelítés, módszer is, amely közelebb visz a dolgok megértéséhez. Ennek mindenféleképpen van értelme, vagy haszna, bár ezt nyilván nem mindenki látja be, mert a haszon nem közvetlen.
süti beállítások módosítása